
Terapia CranioSacrala (TCS) este o forma naturala de medicina manuala, atat preventiva, cat și curativa, psihologica și emotionala, anatomica și somatica. TCS este o terapie delicata in care atingerea, palparea este folosita ca instrument de evaluare și tratament, și care are un impact pozitiv aproape asupra fiecarui sistem din corp; efectele cele mai puternice ale TCS sunt considerate a fi cele asupra functionarii sistemului nervos central, sistemului imunitar, sistemului endocrin, și asupra organelor interne via sistemul nervos autonom.
TCS ofera o cale unica de a percepe și influenta configuratia structurala a creierului in relatie cu arhitectura corpului și ofera accesul la interfata dintre corp, minte și emotii. Pentru aceia care subscriu la conceptia ca suntem un tot unitar, iar structura și functia merg impreuna și nu pot fi separate, influentandu-se și ajustandu-se una pe cealalta, aceasta reprezinta o oportunitate foarte mare.
O ședinta de terapie clasica dureaza in jur de 60 minute, timp in care pacientul sta intins pe masa de tratament complet imbracat, iar terapeutul aplica tehnici manuale, non-invazive, pe cap și pe corp. Utilizand o apasare foarte ușoara, cam de 5 gr, terapeutul evalueaza sistemul craniosacral prin ascultarea Ritmului Craniosacral.
TIPURILE DE MASAJ ȘI BENEFICIILE ACESTORA

MASAJ TERAPEUTIC
Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente și apreciate forme de terapii alternative folosite în tratamentul durerilor musculare, el fiind necesar la un moment dat tuturor.
Masajul terapeutic are ca scop eliminarea și decongestionare punctelor de declanșare a dureri, decontracturarea mușchilor, rezolvarea problemelor circulatorii.
Este recomandat în cazul:
– compresiilor de nervii cand apar amorțelii
– problemelor legate de postură
– disfuncțiilor de mișcare care pot fi cauzate de diverse accidentări în urma unor mișcari repetitive.

Masajul de relaxare are numeroase beneficii, printre care:
– te ajută să scapi de stres;
– un ajutor împotriva anxietății și a depresiei;
– îmbunătățește concentrarea;
– relaxează mușchii încordați și atenuează contracțiile musculare;
– menține elasticitatea pielii;
– îmbunătățește circulația sanguină și limfatică;
– dezvoltă mobilitatea articulațiilor;
– te ajută să îndrepți o postură greșită;
– întărește sistemul imunitar.

După ce sunt încălzite, rocile sunt unse cu diverse uleiuri terapeutice și sunt aşezate pe corp, în diferite zone: spate, abdomen, piept, fata, palme, brate sau picioare.
În funcţie de zona corpului în care se efectuează masajul, pietrele utilizate au dimensiuni diferite.
Piatra cel mai des folosită este bazaltul – o rocă vulcanică neagră, bogată în fier și magneziu. Datorită nivelului ridicat de fier şi magneziu, pietrele acumulează multă căldură pe care o dispersează într-un timp îndelungat.
Principalul avantaj al acestei terapii este că ne permite să observăm ușor care sunt zonele în care corpul nu funcționează în parametri optimi.
Dacă într-o anumită zonă pietrele pierd rapid căldura, înseamnă că acolo există un dezechilibru de care trebuie să ținem cont.
Un alt beneficiu al pietrelor calde este acela că odată încălzită, pielea absoarbe mult mai bine uleiurile hidratante şi terapeutice și în același timp musculatura corpului este relaxată și pregătită pentru masaj.
Acestea şi multe alte efecte sunt resimțite de la primele şedințe.
Calitatea somnului este mult îmbunătăţită şi astfel poţi combate uşor insomnia,
Sistemul imunitar este accelerat şi întărit,
Activitatea rinichilor şi a altor organe se îmbunătăţeşte
Stresul şi anxietatea sunt reduse,
Durerile sunt ameliorate rapid.

Terapeutul acționează asupra zonei afectate (picioare, fese, brațe sau abdomen) cu mainile sau un instrument special ( baț bambus sau ventuze, pentru o presiune mai mare), în sesiuni repetate, astfel încat să reducă treptat aspectul de coajă de portocală.
Principalul beneficiu al masajului anticelulitic este îmbunătățirea circulației sanguine, ceea ce conduce la reducerea și eliminarea depunerilor grase în timp.
Presiunea directă și mișcările circulare eliberează tensiunea locală de la nivelul mușchilor, facilitând buna trecere a fluxului sanguin.
Alte beneficii importante sunt:
– înfluențarea metabolismului celular și al sistemului glandular. Ajută la scaderea în greutate.
– activarea sistemului venos pentru o mai bună eliminare a reziduurilor metabolice de la nivel celular.
– ameliorarea elasticități și tonusului pielii, precum și a sănătății țesuturilor subcutanate.
Este necesar un numar de câteva ședinte de masaj anticelulitic pentru observarea primelor rezultate, stabilit de către terapeut în funcție de gradul de supraponderalitate al pacientului și de alte caracteristici fiziologice proprii.

Înca de pe timpul romanilor, masajul sportiv a fost și este dezvoltat pentru a-i pregati pe sportivi, pentru a-i recupera mai repede dupa efortul unui concurs și pentru a-i ajuta să se prezinte mai bine în timpul antrenamentelor.
Masajul sportiv pune accentul pe prevenirea si tratarea traumatismelor și contracturilor la nivelul mușchilor, tendoanelor, articulațiilor și ligamentelor.
Nu trebuie sa fiți neaparat sportiv de performanță ca să beneficiați de masaj sportiv, acesta putând fi efectuat oricărei persoane care face sport de 2-4 ori pe săptămână, celor care au dureri musculare sau sunt supuși unor antrenamente dure periodice.
Beneficiile masajului sportiv:
– reduce perioada de refacere ;
– păstrează flexibilitatea muchilor ș a articulațiilor;
– îmbunătățește pregatirea mentală
– crește încrederea în sine;
– îmbunătățește circulatia sângelui și a limfei;
– scade neuro-excitabilitatea care are ca rezultat o relaxare mai bună a mușchilor;
– îmbunătățeșete flexibilitatea articulațiilor;
– combate spasmele musculare.

Beneficii:
– ajută la îndeparătarea mai usoară a uleiurilor, reziduurilor și bacteriilor;
– lubrifiază scalpul, îi menține sănătatea și încurajează creșterea părului;
– stimulează circulația sângelui, oferind un plus de vitalitate părului și minimiznd căderea acestuia;
– ajută în lupta împotriva mătretii, a eczemelor ș a psoriazisului sau previne aparitița acestora;
– calmează mâncrimile scalpului iritat și sensibil;
– ajută la obținerea unui păr mai moale, mai ușor de aranjat și mai strălucitor;
– crește rezistența părului și capacitatea acestuia de a se proteja împotriva factorilor de mediu, razelor UV, tratamentelor chimice sau excesului de produse de styling;
– unii specialiști susțin că în afară de beneficiile pe care masajul le are asupra părului și scalpului, acesta ajută și în cazul durerilor de cap, contracțiilor și spasmelor musculare, depresiei.

La nivelul feței există mulți nervi și puncte de presiune care transformă această formă de masaj într-un rasfăț.
Masajul facial este un tratament care ajută la menținerea sănătații și frumuseții pielii, dar și a încetinirii procesului de îmbătrânire.
Masajul este considerat a fi una din cele mai vechi forme de vindecare.
Fie că sunteți în căutarea unei modalități de relaxare sau doriți să evadați din rutină, pur și simplu, un masaj facial este recomandat pentru beneficiile sale asupra întregului organism.
Masajul facial scade nivelul anxietății și poate transforma o stare de spirit negativă într-una pozitivă. De asemenea, poate contribui la ameliorarea anxietății și a stresului psihologic.
Prevenirea ridurilor – stresul de zi cu zi duce la formarea tensiunii în mușchii specifici. Liniile frunții, cele dintre sprâncene și de-a lungul buzelor pot fi relaxate și diminuate cu ajutorul masajul facial blând.
Combinarea masajului cu o cremă hidratantă ajută la reducerea ridurilor și a uscăciunii pielii.
Ameliorarea congestiei sinusurilor întâlnită în cazul alergiilor – deși masajul terapeutic nu ar trebui să fie folosit pentru infecțiile sinusurilor fară aprobare medicală, acestă poate fi util în cazul ameliorării simptomelor alergice.
Acumularea de mucus la nivelul sinusurilor poate duce la presiune, inflamație și dureri de cap. Înhalațiile cu aburi și masajul blând ajută la eliminarea secrețiilor, îmbunătățește drenajul și evită congestia.

Acesta poate accelera volumul fluxului limfatic de 20 de ori, îmbunătățind astfel semnificativ abilitatea sistemului de a elimina toxinele și materialele infecțioase.
Studii au certificat că drenajul limfatic este o modalitate de tratament cu beneficii medicale într-o gama largă de probleme limfedematoase.
Daca sunteți o persoană în general sănătoasă, simplul drenaj limfatic vă poate ajuta să vă recuperați mai repede dintr-o răceală sau vă poate ajuta să scapați mai usor de oboseală.
Efectele drenajului limfatic:
Prin stimularea manuală a sistemului limfatic, puteți beneficia de urmatoarele rezultate:
– îmbunătățirea capacității sistemului limfatic de a procesa un volum de 20 de ori mai mare decat normalul;
– îmbunătățirea vitezei prin nodulii limfatici, procesnd un volum mai mare de produs de catabolism, celule moarte, proteine în exces sau toxine
– îmbunătățirea producției de limfocite, îmbunătățind astfel capacitatea organismului de a se lupta cu infecția
– activarea sistemului arasimpatic, provocând astfel un efect de relaxare globală a corpului.

Reflexoterapia sprijină organismul să se vindece singur, îl detoxifică, îl relaxează, îl echilibrează și aduce o stare de bine.
Reflexoterapia îmbunătățește, în primul rând, circulația, accelerează eliminarea toxinelor și a rezidurilor pentru a împiedica depunerea lor în concentrații daunatoare în ficat, intestin și rinichi, diminuează durerea prin stimularea eliberarii de endorfine, analgezicele naturale produse de organism.
YOGA / KINETOTERAPIE
Este o afecțiune ce apare în urma unor traume fizice repetate şi a presiunii constante şi îndelungate exercitatea asupra coloanei vertabrale.
* Executăm exercițiile lent, respectând aliniamentul explicat în video;
* Dacă apare disconfort în timpul exercțiilor, ne oprim și facem doar acele mișcări care sunt ușor de executat;
* Începem programul de exerciții întodeauna cu o încălzire amplă a articulațiilor;
* Dacă avem intervenți chirugicale sau afecțiuni asociate, consultați un specialist înainte de începerea unui program de recuperare.
Cu fiecare respiraţie profundă, îţi vei schimba perspectiva asupra relaţiilor, priorităţilor şi asupra lumii întregi. Vei deveni, mai recunoscător, mai fericit! Într-un final, beneficiul suprem este o viaţă împlinită!

Dacă ar trebui să alegi un singur lucru – doar unul – pentru tine, yoga ar fi cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru tine şi starea ta de bine.
Flexibilitate crescută, mușchi tonifiați, corp mai puternic și minte sănătoasă.
Și sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să faci yoga.
Nu trebuie să stai în cap sau în mâini sau să faci șpagatul ca să beneficiezi de efectele miraculoase pe care practica yoga le aduce asupra corpului tău.
Modul în care lucrează toată musculatura, te ajută să acorzi mai multă atenție asupra modului în care respiri și creșterea graduală a flexibilității sunt câteva dintre motivele pentru care vei îndrăgi yoga dacă te decizi să o practici cu regularitate.
De ce merită să faci yoga și ce beneficii are pentru corpul tău?
– are grijă de sistemul osos;
– îmbunătățește funcțiile inimii;
– îmbunătățește calitatea somnului și este benefică în cazul insomniei;
– atenuează durerile lombare;
– reduce stresul;
– este benefică persoanelor care suferă de fibromialgie;
– te împiedică să faci excese culinare;
– vei învăţa să îţi asculţi corpul;
– nu vei slăbi, vei atinge greutatea optimă;
– te vei accepta aşa cum eşti;
– înveţi să fii răbdător;
– vei fii o persoană mai bună cu tine și cu cei din jurul tău, etc.
Cu răbdare şi un sens de echilibru interior, vei deveni mai bun.
Cu fiecare respiraţie profundă, îţi vei schimba perspectiva asupra relaţiilor, priorităţilor şi asupra lumii întregi. Vei deveni , mai recunoscător, mai fericit! Într-un final, beneficiul suprem este o viaţă împlinită!
RECUPERARE MEDICALĂ
KINETOTERAPIE
http://kinetoart.ro/ce-inseamna-recuperarea-medicala/

Există o gamă foarte largă de afeciuni pentru care recuperarea medicală prin kinetoterapie este specifică și absolut necesară.
Astfel, kinetoterapia ajuta la tratarea urmatoarelor: afecțiunile aparatului locomotor (ortopedice și posttraumatice), afecțiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul țesutului moale), afecțiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice), afecțiunile aparatului cardio-vascular, afecțiunile aparatului respirator, afecțiunile neuropsihice, afecțiunile metabolice (obezitatea), maladiile congenitale (distrofia neuro-musculară, luxația congenitală de șold, tetraplegia) etc.
Kinetoterapia ofera programe corective care, pe langă dezvoltarea armonioasă a mușchilor, determină și corectarea tulburarilor de pozitie ale coloanei vertebrale.
Afectiunile coloanei vertebrale se împart in doua grupe: deviații ale coloanei vertebrale (cum sunt lordoza, cifoza, spatele plan, torticolisul) și algiile vertebrale care pot fi procese degenerative – hernia de disc, sciatica, artrozele vertebrale, procese inflamatorii vertebrale, ca spondilita anchilozantă, osteoporoza.
Persoanele care suferă de algii, cum sunt anomaliile vertebrale, tasarea ultimului disc lombar sau de paraplegii, tetraplegii pot, prin programe de exerciții adaptate la fiecare tip de afecțiune, să obțină o îmbunătățire substanțială a calitații vieții.
Obiectivele generale urmărite în tratamentul prin kinetoterapie sunt:
-refacerea forței musculare și creșterea rezistenței musculare;
-creșterea și adaptarea capacității de efort;
-ameliorarea funcției de coordonare, control și echilibru a corpului;
-formarea capacității de relaxare; |
-corectarea posturii și aliniamentului corpului;
-creșterea mobilității articulare;
-reeducarea respiratorie;
-reeducarea sensibilității.

Acesta raspunde nevoilor mamicilor prin diferite metode, una dintre acestea fiind masajul de relaxare, ce ajută la relaxarea muschilor și la impulsionarea circulației sangvine prin aplicarea unei presiuni ușoare asupra anumitor grupe de mușchi.
Masajul de relaxare pentru gravide este metoda de masaj prenatal indicata de specialiști, întrucat ajută la reglarea diferitelor probleme de disconfort din timpul sarcinii, determinate de oscilația nivelului de hormoni.
Masajul este cu siguranță un mod de a dobândi o stare de bine pentru tine și micuțul tău, dar și de a te ajuta să depășești anumite momente dificile, pentru a nu pastra amintiri neplacute asupra acestui minunat interval de timp.
MASAJUL BEBELUȘULUI

– accelerează circulației sângelui
-relaxează bebelușul.În primă fază, masajul poate duce la o agitație. Însă în momentul în care cei mici se obișnuiesc și integrează toate senzațiile care vin odată cu masajul, apare și relaxarea.
-formează și întărește sistemul imunitar. Odată cu relaxarea apare și scăderea hormonilor de stres, fapt ce ajută sistemul imunitar.
Nou născuții au un nivel de hormoni de stres destul de ridicat, creat de o stare de agitație pe care o au din cauza mediului foarte diferit fată de cel intrauterin.
Ei nu înțeleg ce li se întâmplă, sistemul nervos nefiind suficient de matur să proceseze toate informațiile.
-aduce alinare pe zonele cu disconfort – de cele mai multe ori, zona abdominală- dar și pe zonele orl, pe nas atunci când este înfundat, sau pe gingii, când apar dinții
-ajută la cunoașterea a corpului, foarte importantă pentru bebeluși. Prin masaj comunicăm părțile corpului și astfel începe conștientizarea părților.
STRETCHING YOGA MASAJ

Acest tip de masaj a fost folosit pentru a trata anumite conditii si pentru a conferii starea de bine.
Aceasta forma antică de terapie este benefică atât pentru cei batrani cat si pentru cei tineri, activi sau inactivi, sanatosi sau mai putin sanatosi.
STRETCHINGUL PASIV ajuta corpul sa ajunga la performanță, sănătatea optimă contribuind cu aducerea unei stari de bine.
Beneficiile aduse de masaj sunt numeroase:
eliberează blocajele din fluxul energetic;
revigorează sistemul nervos;
eliberează durerile si tensiunile musculare;
crește abilitatea de a asimila nutrițiile prin stimularea organelor;
întareste și întinerește corpul;
îmbunătățește circulația sângelui și a limfei;
crește flexibilitatea corpului și minții.