Beneficiile turmericului pentru sănătate!

Ameliorează simptomele gripei și ale răcelii , curcuminul ajută la ameliorarea infecțiilor virale precum răceală și gripa și ajută organismul în lupta cu afecțiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor răcelilor.

Ce este turmericul?

Turmericul (Curcuma longa) reprezintă una dintre speciile de curcumă fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian.

La noi mai este cunoscut cu numele de zerdiceaf, deși denumirea de turmeric este mai populară.

Motivul pentru care se face această asociere între cei doi termeni poate fi legat de etimologia cuvântului turmeric.

În sanscrită, cuvântul kurkuma era folosit de obicei pentru turmeric.

Cum se obține condimentul turmeric?

Rădăcinile turmericului au numeroase ramificații groase, sub formă cilindrică, cu o culoare galbenă spre portocalie la interior.

Condimentul denumit turmeric este obținut prin procesarea rădăcinilor plantei, care sunt transformate într-o pudră ce poate fi folosită în alimentație.

Pentru a obține această pudră, rădăcinile de turmeric sunt fierte și apoi uscate în cuptor. Ulterior sunt măcinate pentru a obține o pudră fină.

Condimentul astfel obținut are o culoare galben intens spre auriuți și conține o substanță activă numită curcumin.

Această substanță este extrasă prin procesarea rădăcinii de turmeric și se regăsește în pudră de turmeric în concentrație de 2,5% până la 4%.

Curcuminul are, la rândul sau, anumite proprietăți benefice, motiv pentru care este folosit și în unele suplimente alimentare, în diferite concentrații.

Care sunt beneficiile turmericului pentru sănătate?

Turmericul a fost îndelung utilizat în medicina ayurvedică (medicina tradițională indiană), dar și în medicină chineză tradițională, datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice.

Beneficiile sunt datorate substanței active din turmeric, curcumin, care ajută la tratarea inflamațiilor.

Iată, așadar, ce beneficii are turmericul:

  • Ajută la îmbunătățirea memoriei;
  • Protejează inima;
  • Protejează împotriva bolilor de piele;
  • Calmează durerile reumatice;
  • Rol antiinflamator și antioxidant;
  • Reglează nivelul de zăhar din sânge:
  • Are proprietăți anticancerigene;
  • Previne formarea cheagurilor de sânge;
  • Reduce colesterolul rău;
  • Îmbunătățește procesul de detoxificare;
  • Protejează ficatul;
  • Previne anemia;
  • Tratează problemele digestive;
  • Ameliorează simptomele gripei și ale răcelii.

Cum poate fi administrat turmericul?

În bucătarie, turmericul poate fi folosit pentru diverse preparate sub forma de condiment pudră, pentru gătit.

Totodată, acest condiment poate fi consumat sub formă de ceai și chiar lapte de turmeric, cunoscut sub denumirea de Manjal Pal.

În comerț se găsesc și suplimente alimentare pe bază de turmeric, care conțin substanță activă curcumin, sub forma de capsule sau tinctură.

Turmericul poate fi administrat atât pe cale orală, cât și local, pentru anumite afecțiuni ale pielii și chiar pentru igiena orală.

S-a dovedit științific ca acest condiment este ideal pentru albirea dinților, dar și în calitate de tratament pentru parodontoză sau alte afecțiuni gingivale, în special atunci când este combinat cu uleiul de cocos.

Totodată, turmericul poate fi folosit și în curele de slăbire, deoarece accelerează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor.

Care sunt contraindicațiile consumului de turmeric?

Turmericul are numeroase beneficii pentru sănătate, însă există și câteva contraindicații în ceea ce privește consumul acestui condiment.

Printre efectele adverse ale consumului de turmeric în cantități ridicate se numară greața și diareea.

Folosit pe termen lung, turmericul poate duce la apariția durerilor abdominale și în unele cazuri, a ulcerului.

Turmericul are proprietăți anticoagulante, așa că nu ar trebui consumat înainte de o intervenție chirurgicală sau în asociere cu alte medicamente anticoagulante, precum aspirina sau heparina.

Energia și cele 7 emoții!

Leave a Comment